Havskajak Rekreationskajak Forskajak Surfkajak SUP

Hur väljer jag rätt kajak?

Att välja sin första kajak kan kännas lite svårt, här skall vi hjälpa dig med tips för att förenkla ditt val..

Att välja kajak

Förord: Är det svårt? Nja egentligen inte men det finns mycket att välja på. Är det skillnad på en kajak som är designad av paddlare med många års erfarenhet av paddling och kajakdesign, jämfört med en lågpriskajak designad av en ingenjör i Kina som aldrig suttit i en kajak? Som med allt annat så får du vad du betalar för. Kunskap, design, tester, material, detaljer, material i detaljer och ännu mer tester. 

"Äntligen skall jag köpa min första kajak."

Välkända kajakdesigners

Aterra säljer endast kajaker utvecklade av erfarna kajakdesigners. Aterras kajaksortiment är noga utvalt och vi vägrar sälja produkter som vi inte själv gillar. Vi har en hel del kajaker i vårt sortiment som anses vara det bland det bästa som finns i kajakväg. Vi har stor kunskap av all typ av paddling och mycket erfarenhet av olika kajaktyper.

Den enda vägen att få kunskap är att paddla mycket i olika förhållande och vara öppen för att paddla olika kajaker. Många köper en kajak och har den hela livet och lika många byter ofta för de vill ha en ny modell eller helt enkelt ha en kajak som är ny. Att byta kajak är såklart både kul och utvecklande.

Gå en kajakkurs eller köpa direkt.

Testpaddling

Ett bra sätt att hitta rätt kajak är att gå en kurs där du får prova olika modeller. Ett annat är att komma till Aterras butik och provpaddla intressanta modeller. Viktigt när man väljer kajak är att vända sig till en försäljare som har bra kunskap om kajakpaddling. Det finns en hel del seriösa kajakbutiker att välja mellan men det finns också en del okunniga där ute som man bör ta med en nypa salt.

Vänd dig alltid till någon som har ett riktigt företag eller butik. Är en kajak mycket billigare än alla andra ja då finns det en orsak till att den är det. En bra kajak har ett förhållandevis högt andrahandsvärde..

Sitter jag fast? Nej...

Alla havskajaker är stabila

Hur stabilitet upplevs är dock mer en individuell fråga än hur själva kajaken är. Många pratar om nybörjarkajaker men egentligen bör vi inte använda det uttrycket. Ditt kajakval börjar med vilken budget du har. Det finns breda rekreationskajaker men våra mest avancerade kajaker passar utmärkt för nybörjare. En avancerad havskajak är oftast det bästa en nybörjare kan välja. Nästa steg är att provsitta ett antal utvalda kajaker. 60-70% av våra kunder bestämmer sig i butiken efter att ha hittat den kajak som de sitter bäst i. Svårare är det egentligen inte för dig som är ny entusiast. Hos Aterra får du om du valt en för rank kajak alltid byta till en stabilare. Att prova nästan marknadens alla kajaker som många råder är meningslöst för en nybörjare, du vet knappast vad du söker efter bara några timmar i kajaken. Bättre att vända sig till en aktör som kan erbjuda dig ett brett sortiment av kajaker.

Komfort och budget är avklarad och du har valt mellan polyeten (plast) och komposit (glasfiber, Kevlar, carbon). Materialet har dock betydelse för mer än din budget. En skröna är att glasfiber glider bättre i vattnet än plast, materialytan har ingen betydelse på en havskajak däremot har själva skrovformen och styvheten betydelse. En kompositkajak är mer vridstyv och går bättre i vattnet och carbonkajaker är oftast helt underbara eftersom de är både styvare och lättare. Vikten, det skiljer cirka ett-två kilo mellan plast och glasfiber och en carbon är 3-4 kg lättare. Det har betydelse framförallt när du lastar upp kajaken på bilen, då kan ett kilo vara värdefullt. Skall du leka och surfa vill du ha så lite vikt som möjligt i för och akter.

Roder eller skädda, de flesta kajaker vi säljer har skädda, vilket vi också rekommenderar till de flesta paddlarna. Det är enklare att paddla med skedda än roder när du är nybörjare. På vissa modeller kan du välja skädda eller roder, andra kan du välja både och. Paddlar du bara när det är fint väder behöver du förmodligen varken använda rodret eller skäddan. På kajakforumen finns det en ibland hätsk debatt gällande roder vs skädda, tyvärr är den debatten uppkommen av okunnighet av paddlare som kör med allt för stora skygglappar. Regeln är enkel: Skall du paddla snabbt bör du välja roder, paddlar du "normalt" rekommenderar vi skädda.

Kajakstorlek

Alla kajaker är anpassade efter en viss vikt, tex 70-90 kg ett ganska stort spann alltså. Men skall du optimera din kajak för din vikt så är rådet att välja en kajak med minsta möjliga volym som du sitter bekvämt i. Kör du mycket långturer med fullpackad kajak får du ta med det i kajakvalet. För mig personligen gäller att en mindre kajak alltid är roligare än en för stor.

Hur skall du använda din kajak? Motion, träning, surf & lek, rekreation, olastad på dagsturer, lastad på veckoturer och expeditioner. Vill du ha en kajak för träning rekommenderar vi att du köper en surfski eller kanske en motionskajak. Vill du ha en kajak för lättare motion så fungerar en havskajak utmärkt. Skall jag köpa en kort (3,5-4,5 meter) eller lång kajak? En längre kajak är oftast mer lättdriven och likaså smalare så du kan ligga på högre marchfart innan det börjar ta emot. Skall du alltid paddla i sakta mak så fungerar det bra med en kortare kajak. De flesta kajaker går att lasta för längre paddlingar.

Sammanfattning: Alla kajaker är en kompromiss. Du har valt den bästa kajak för din storlek, budget, hur du skall använda den och inte minst viktigt den design som tilltalar dig visuellt. Kanske har du också provpaddlat ett några kajaker och kommit fram till den kajak som kändes bäst.

Vikten är viktig...

Paddeln

Paddeln är ditt viktigaste instrument, ibland till och med viktigare för din trivsel än kajaken du valt.
Så hur väljer du paddel? Vi börjar med längden, det gamla rådet att man skall stå upp och böja fingrarna över bladet för att få rätt längd håller inte. Det är ett felaktigt råd, du sitter ner i din kajak. Alla(nästan) når, när de sitter ner i sin kajak lika långt ner mot vattnet. Skall alla då ha samma längd på paddeln, inte riktigt. Längden på paddeln bestäms av tre saker, framförallt båtens bredd och hur stark du är. Har du en bredare båt är stark och bredaxlad kanske du vill ha en lite längre paddel.

Bladet, vi rekomenderar bredbladiga paddlar för sk hög paddelföring vilket ger en effektivare paddelteknik. Alltså du får mer ut av varje paddeldrag i jämförelse med den energi du lägger ner. Andra vill ha smalbladigt och en paddel för låg paddelföring. Själv kör jag mest med Religion Beyla (bredbladig) längd ca 198cm. De flesta som kör bredbladigt kör med 210cm och smalbladigt 220cm. Jag skulle råda alla dem att korta ner 5 cm. Med en kortare paddel får du högre kadens och belastar cardio mer och musklerna mindre, du kan då paddla längre sträckor med samma energiåtgång.

Skaftet är en viktig faktor i din paddel, ett väl anpassat skaft får ut energin du lägger ner hela vägen ut i bladet. Ett för hårt skaft i full carbon kan ge dig smärta i ligament och muskler, i alla fall i början och vid längre paddlingar. Ett för mjukt skaft får dig att tappa energi på vägen, billigare paddlar har ofta lite väl mjuka skaft.

Slutsats:

Gäller bredbladig paddel. Har du en normalbred havskajak (50-56 cm) bör din paddel ligga mellan 200-210cm. Har du en bredare kajak 57-63 kanske du skall gå upp 205-210. Med en kortare paddel "tvingas" du till en mer effektiv paddelteknik. Men även i en bred kajak kan du sikta in dig på en kortare paddel. Så det bästa rådet är hellre för kort än för lång.

Vingpaddel:

Vingpaddel har blivigt allt vanligare även för havskajakpaddlare.
Paddeltypen är kanske inte gjord för lek och bus utan mer för att driva fram kajaken så effektivt som möjligt. En "vinge" ger ett mjukt skönt drag och inte alls ett så hårt bett i vattnet som många tror. För havskajak så gäller det att alltid välja de mindre bladen. Du kommer inte att tjäna fart/tid på att använda större blad, din kajak är för långsam. Vingpaddeln om den används rätt är det mest effektiva sättet att driva fram sin kajak på om du har en hyfsatt lättdriven kajak. Vilket då såklart också innebär att du gör av med minst energi per km med en vinge. En annan fördel är att du "tvingas" till att ha en mer korrekt paddelteknik. Uppfattningen om att det är svårt att paddla vinge är helt felaktig, de vingar vi säljer är alla lätta att börja paddla med. Det finns dock racingblad som kräver bra teknik av paddlaren.

Grönlands eller eskimåpaddeln:

En klassisk paddeltyp som mest används av de som paddlar just grönlandskajak. Du får ett mycket mjukt drag som kan ge dig långa pass utan att du gör av med för mycket energi. Många som har problem med tex axlar går över till paddeltypen. Skador beror oftast mer på felaktig teknik än själva paddlen. Grönlandspadddeln ”kräver” rätt teknik vilket såklart kan vara en fördel, nackdelen är det stora greppet. På grund av detta skulle jag inte rekommendera paddeltypen till dig som har typ tennisarmbåge eller musarm. Jag har dock inget belägg för min uppfattning i detta utan det är min egen erfarenhet. Grönlandspaddlar finns i både carbon och vackert tillverkade träpaddlar.

Finns det forsar i södra Sverige?

Forskajak

Att välja forskajak handlar mycket om i vilka förhållande du vill paddla i. Vi delar upp forspaddlingen i fyra områden: Creeking. Riverrunning. Frestyle/Playboating. Expedition. Det finns forsar från norr till söder i Sverige, de forsar vi paddlar mest i här nere i söder är Mörrumsån, Sennan och Krokån. Men det finns så mycket mer. För att lära sig mer om forsarna finns boken Forspaddling i Södra Sverige. Vilken båt skall jag då välja.

Creeking

är den överlägset vanligaste typen av forspaddling idag. En creekbåt har mycket volym. Volymen gör att du bla kommer att kunna köra större vatten och du har mer kontroll över din båt när det blir svårt. En Creekbåt köper du efter din vikt/längd som de flesta andra kajaker. Den moderna creekern är fantastisk att paddla, de nya skroven ger dig bättre förutsättningar. Dagger, Pyranha och ZET har kommit med många nya kajaker de sista åren.

Riverrunnerbåtarna

har mindre volym och används i grad 1-3 forsar men går såklart att använda i grad 4-5 fors med. Många paddlare föredrar riverunners. De har mer plana skrov och skarpare slag vilket gör dem även lämpade för att surfa i våg med (då menar jag inte våg på havet). De ger också bättre kontroll när man kör in och ur bakvatten. Gillar du finteknik så är detta ett roligare val då de reagerar mer på paddlarens intentioner än de rundare creekbåtarna. Nackdelen är deras spetsiga för som även om det är ovanligt lättare kan kila in sig mellan stenar. Själv började jag min forskarriär i rr båtar, men tycker inte det har lossnat förrän jag gick över till en ZET creeker. Nu har de flesta märken utvecklat hybrider som har tagit vara på det bästa av två världar.

Play eller frestylekajaker

Freestyle var väldigt populärt för en del år sedan. Freestylekajakerna är små kajaker som används i en stillastående våg där man gör tricks. Duktiga killar och tjejer kan göra fantastiska tricks med de små kajakerna. De är ämnade för en sak ett leka/träna i stillastående våg.

Expedition / Rekreation

Expeditionsforskajaker är större creekbåtar med möjlighet att ta med packning för längre paddlingar. Till exempel Dagger Katana men även i ZET Director får du plats med en hel del packning, den har dock ingen lucka. Rekreationskajaker för fors är kajaker med lucka även de, men som du kanske inte kan köra i de största forsarna med. De används på plattvatten såväl som i grad 1-4 forsar. Oftast är dessa båtar optimerade för att vara lite mer lättdrivna. Den här typen av båtar har ett stort användningsområde allt från stilla å och sjöpaddling till lek i vågor och fors. Många av dessa båtarna är utrustade med skädda så du lätt skall kunna hålla kursen.

Surfa kan man göra det i Sverige?

Surfkajak

Surfa kan du göra utanför de flesta stränder, det är vad som behövs, sen finns det en hel del riktigt bra surfspots, numera kan du googla fram det mesta förr var detta oftast hemligt för alla ville ha sin egen lilla spot.

Surfkajaker är speciella kajaker gjorda för att surfas med i vågor. Det sprids ofta uppfattningen att en surfkajak kräver höga vågor. Mer intressant är hur brant vågen är. När vågen är knähög (2 fot) kan man oftast ha kul i en surfkajak, idealiskt i början är runt 50 cm. Surfkajaken är ungefär en surfbräda med en kajak- överbyggnad. De är platta i botten och har två till fyra fenor. Det finns fyra typer av surfkajaker, IC som är kajaker över 3 m och HP(High Performance) som är under 2,75 men oftast är de runt 220-245 cm. Den tredje versionen är Waveski, vilket kanske mest kan jämföras med en surfbräda som du sitter på. Waveskisporten var på 70-talet en riktigt stor sport i Europa. Den fjärde typen är Sit On Top kajaker som är designade för både surf och rekreation. Sporten har fått en revival de senaste åren. De tillverkas i alla material allt från superlätta surfkajaker i carbon till glasfiber och polyeten.

Vilken surfkajak väljer jag

IC eller HP, ja det är lättare att fånga våg med en längre kajak men en HP är så mycket lättare att lära sig i då de har fenor. En waveski passar bäst om du har vågor som inte kräver alltför mycket vind. Med en waveski lär du dig surftekniken snabbast. De är också betydligt rankare än HP-kajaker. Med HP båtarna är det snävare marginaler där väljer du båt efter längd och vikt.
Det är en stor fördel om du kan välja en superlätt surfkajak (ca 7 kg) i carbon, vikten har stor betydelse när du börjar kunna topp och bottensvängarna. Men för att ha kul i vågorna kan det i början räcka med en Sit on Top kajak. Nya Pyranha Surfjet är förhållandevis lätt och du kommer garanterat att ha kul i vågorna med den.

Paddelval surfkajak

Många kör med sin forspaddel om de har det. Det går såklart bra men det är stor skillnad när du kommer ner i längd runt 180-190cm. Du får lättare högre kadens och kan fånga svåra vågor med mindre energi.

Resa med surfkajak

Det är vanligt att man reser med surfkajaker då surfing och resa hör lite ihopa. Dock bör man inte boka kajak på flyget utan bättre att använda sig av windsurfingbräda/or. Vill du testa på surfkajaking så arrangerar Aterra resor vår och höst till surfparadiset Peniche i Portugal.

Kajaker för nära land upplevelser

Rekreationskajak

En rekreationskajak är oftast en kort och stabil kajak med öppet skrov (Sit on Top) eller täckt skrov med sittbrunn typ havs eller forskajak. De har inte räddningslinor som en havskajak har. De används ofta vid strandnära paddlingar, i hav, sjö eller å, i lätta forsar, som leksak av barn, som foto eller fiskekajak och inte minst kan man ha kul i dem när vågorna bränner på. Allt det här kan man få i en enda kajak! Vilket är ganska häftigt. Eller hur! Rekreationskajaker är oftast mellan 250-450 cm långa. Att välja rätt här beror såklart på vad du skall ha kajaken till.

Vissa kajaker är kombo som tex Islander Paradise II i dem kan du paddla två eller ensam i. Sit on Top kajaker har oftast trippelskrov vilket gör dem mycket stabila. Våra Vagabond kajaker har ett mer vanligt skrov vilket gör dem lite mer lättdrivna. Sit in kajakerna har för det mesta stor sittbrunn för att de skall vara lätta att komma i och ur.

Mer information hittar du i vår

Webshop

Aterra har ett stort sortiment och tillhandahåller allt du behöver för härliga kajakupplevelser.

Havskajaker, forskajaker, surfkajaker, rekreationskajaker, surfski, stand up paddle board, kläder för sommar och vinterpaddling, flytvästar, kapell, paddlar, säkerhetsutrustning, packutrustning och transportutrustning som takräcke, kajakhållare och vagnar.