Hur väljer jag rätt kajak

arrow play kajak

Att välja sin första kajak kan kännas lite svårt, här skall vi hjälpa dig med tips för att förenkla ditt val.

Våra kajaker är utvecklade av kunniga entusiastiska designers. Aterras kajaksortiment är noga utvalt och vi vägrar sälja produkter som vi inte själv gillar. Vi har en hel del kajaker i vårt sortiment som anses vara det absolut bästa som finns i kajakväg. Vi har stor kunskap om all typ av paddling och mycket erfarenhet av alla kajaktyper, enda vägen att få kunskap är att paddla mycket i olika förhållande och vara öppen för att paddla olika kajaker. Många köper en kajak och har den hela livet och lika många byter ofta för de vill ha en ny modell eller helt enkelt ha en kajak som är ny. Att byta kajak är såklart utvecklande.

Provpaddla

Ett bra sätt att hitta rätt kajak är att gå en kurs där du får prova olika modeller. Ett annat är att komma till Aterras butik och provpaddla intressanta modeller. Viktigt när man väljer kajak är att vända sig till en försäljare som har bra kunskap om kajakpaddling. Det finns en hel del seriösa kajakbutiker att välja mellan men det finns också en del okunniga där ute som man bör ta med en nypa salt. Vänd dig alltid till någon som har ett riktigt företag eller butik. Är en kajak mycket billigare än alla andra ja då finns det en orsak till att den är det. En bra kajak har ett förhållandevis högt andrahandsvärde.

 • Havskajak

  kajak solnedgång

  Alla våra havskajaker är stabila.

  Hur stabilitet upplevs är dock mer en individuell fråga än hur själva kajaken är. Många pratar om nybörjarkajaker men egentligen bör vi inte använda det uttrycket. Ditt kajakval börjar med vilken budget du har. Det finns breda rekreationskajaker men våra mest avancerade kajaker tex Arrow Play och Tiderace Xtra passar utmärkt för nybörjare. En avancerad havskajak är oftast det bästa en nybörjare kan välja. Nästa steg är att provsitta ett antal utvalda kajaker. 60-70% av våra kunder bestämmer sig i butiken efter att ha hittat den kajak som de sitter bäst i. Svårare är det egentligen inte för dig som är ny entusiast. Hos Aterra får du om du valt en för rank kajak alltid byta till en stabilare. Att prova nästan marknadens alla kajaker som många råder är meningslöst för en nybörjare, du vet knappast vad du söker efter bara några timmar i kajaken. Bättre att vända sig till en aktör som kan erbjuda dig ett brett sortiment av kajaker.
 • Komfort och budget är avklarad och du har valt mellan polyeten (plast) och komposit(glasfiber, Kevlar, carbon). Materialet har dock betydelse för mer än din budget. En skröna är att glasfiber glider bättre i vattnet än plast, materialytan har ingen betydelse på en havskajak däremot har själva skrovformen stor betydelse. En kompositkajak är mer vridstyv och går bättre i vattnet och carbonkajaker är oftast helt underbara eftersom de är både styvare och lättare. Vikten, det skiljer cirka ett kilo mellan plast och glasfiber och en carbon är 3-4 kg lättare. Det har betydelse framförallt när du lastar upp kajaken på bilen, då kan ett kilo vara värdefullt. Skall du leka och surfa vill du ha så lite vikt som möjligt i för och akter.
 • arrow nuka kajak
 • Roder eller skädda, de flesta kajaker vi säljer har skädda, vilket vi också rekomenderar till de flesta paddlarna. Det är enklare att paddla med skedda än roder när du är nybörjare. På vissa modeller kan du välja skädda eller roder, andra kan du välja både och. Paddlar du bara när det är fint väder behöver du förmodligen varken använda rodret eller skäddan. På kajakforumen finns det en ibland hätsk debatt gällande roder vs skädda, tyvärr är den debatten uppkommen av okunnighet av paddlare som kör med allt för stora skygglappar. Regeln är enkel: Skall du paddla snabbt bör du välja roder, paddlar du "normalt" rekomenderar vi skädda. Är du osäker välj både och, inget fel i det.
 • Kajakstorlek.

  Alla kajaker är anpassade efter en viss vikt, tex 70-90 kg ett ganska stort spann alltså. Men skall du optimera din kajak för din vikt så är rådet att välja en kajak med minsta möjliga volym som du sitter bekvämt i. Kör du mycket långturer med fullpackad kajak får du ta med det i kajakvalet. För mig personligen gäller att en mindre kajak alltid är roligare än en för stor. Dock har jag ett undantag Zegul Arrow Empower som är en underbar lång expeditionskajak men som känns som en lekfull pigg engelsk sportbil.
 • Hur skall du använda din kajak? Motion, träning, surf & lek, rekreation, olastad på dagsturer, lastad på veckoturer och expeditioner. Vill du ha en kajak för träning rekommenderar vi att du köper en surfski eller motionskajak istället. Vill du ha en kajak för lättare motion så fungerar en havskajak utmärkt. Skall jag köpa en kort (4-5 meter) eller lång kajak? En längre kajak är oftast mer lättdriven och likaså smalare så du kan ligga på högre marchfart innan det börjar ta emot. Skall du alltid paddla i sakta mak så fungerar det bra med en kortare kajak. Alla våra kajaker över fem meter går att lasta för längre paddlingar. Skall man på expedition kan man välja tex Arrow Empower, Tiderace Xcape/Xplore M, och uppåt, även om både Arrow Play och Nuka har varit med på riktigt långa paddlingar. Dagger Exodus och Tiderace Vortex funkar för dig som vill köra långpaddlingar med plastkajak.
 • Sammanfattning: Alla kajaker är en kompromiss. Du har valt den bästa kajak för din storlek, budget, hur du skall använda den och inte minst viktigt den design som tilltalar dig visuellt. Kanske har du också provpaddlat ett gäng kajaker och kommit fram till den kajak som kändes bäst på havet.
 • Välja Paddel

  havskajakpaddel

  Paddeln är ditt viktigaste instrument, ibland till och med viktigare för din trivsel än kajaken du valt.

  Så hur väljer du paddel? Vi börjar med längden, det gamla rådet att man skall stå upp och böja fingrarna över bladet för att få rätt längd håller inte. Det är ett dumt råd, du sitter ner i din kajak. Alla(nästan) når, när de sitter ner i sin kajak lika långt ner mot vattnet. Skall alla då ha samma längd på paddeln, inte riktigt. Längden på paddeln bestäms av tre saker, framförallt båtens bredd, din axelbredd och hur stark du är. Har du en bredare båt är stark och bredaxlad behöver du en lite längre paddel.

  Bladet, vi rekomenderar bredbladiga paddlar för sk hög paddelföring vilket ger en effektivare paddelteknik. Alltså du får mer ut av varje paddeldrag i jämförelse med den energi du lägger ner. Andra vill ha smalbladigt och en paddel för låg paddelföring, som med litet blad kan vara helt rätt. Själv kör jag mest med Religion Beyla(bredbladig) längd mellan 196-198cm. De flesta som kör bredbladigt kör med 210cm och smalbladigt 220cm. Jag skulle råda alla dem att korta ner 5 cm. Med en kortare paddel får du högre kadens och belastar cardio mer och musklerna mindre, du kan då paddla längre sträckor med samma energiåtgång.

  Skaftet är en viktig faktor i din paddel, ett väl anpassat skaft får ut energin du lägger ner hela vägen ut i bladet. Ett för hårt skaft i full carbon kan ge dig smärta i ligament och muskler, i alla fall i början och vid längre paddlingar. Ett för mjukt skaft får dig att tappa energi på vägen, billigare paddlar har ofta lite väl mjuka skaft, även av de vi säljer. På Religion Sports paddlar är skaftets styvhet anpassat till användningsområdet, Beyla Surf har tex styvare skaft än Bestla som är en ren touringpaddel.

  Slutsats:

  Gäller bredbladig paddel. Har du en normalbred havskajak (50-56 cm) bör din paddel ligga mellan 200-210cm. Har du en bredare kajak 57-63 kanske du skall gå upp 205-215. Med en kortare paddel "tvingas" du till en mer effektiv paddelteknik. Men även i en bred kajak kan du sikta in dig på en kortare paddel. Så det bästa rådet är hellre för kort än för lång.

  Mer om paddlar, Vingpaddel och Grönlandspaddel:

  Vingpaddel har blivigt allt vanligare även för havskajakpaddlare.

  Paddeltypen är kanske inte gjord för lek och bus utan mer för att driva fram kajaken så effektivt som möjligt. En "vinge" ger ett mjukt skönt drag och inte alls ett så hårt bett i vattnet som många tror. För havskajak så gäller det att alltid välja de mindre bladen. Du kommer inte att tjäna fart/tid på att använda större blad, din kajak är för långsam. Vingpaddeln om den används rätt är det mest effektiva sättet att driva fram sin kajak på om du har en hyfsatt lättdriven kajak. Vilket då såklart också innebär att du gör av med minst energi per km med en vinge. En annan fördel är att du "tvingas" till att ha en mer korrekt paddelteknik. Uppfattningen om att det är svårt att paddla vinge är helt felaktig, de vingar vi säljer är alla lätta att börja paddla med. Det finns dock blad som kräver bra teknik av paddlaren.

  Grönlands eller eskimåpaddeln.

  En klassisk paddeltyp som ibland är ganska populär. Mest används den av de som paddlar just grönlandskajak. Du får ett mycket mjukt drag som kan ge dig långa pass utan att du gör av med för mycket energi. Många som har problem med tex axlar går över till paddeltypen. Grönlandspadddeln kräver bra teknik vilket såklart kan vara en fördel, nackdelen är det stora greppet. På grund av detta skulle jag inte rekomendera paddeltypen till dig som har typ tennisarmbåge eller musarm. Jag har dock inget belägg för min uppfattning i detta utan det är min egen erfarenhet. Grönlandspaddlar finns i både carbon och vackert tillverkade träpaddlar.

 • Rekreationskajak

  rekreationskanotEn rekreationskajak är oftast en kort och stabil kajak med öppet skrov (Sit on Top) eller täckt skrov med sittbrunn typ havs eller forskajak. De används ofta vid strandnära paddlingar, i sjö eller å, i lätta forsar, som leksak av barn, som foto eller fiskekajak(se mer om fiskekajak i dess avsnitt) och inte minst kan man ha kul i dem när vågorna bränner på. Allt det här kan man få i en enda kajak! Vilket är ganska häftigt. Eller hur! Rekreationskajaker är oftast mellan 250-450 cm långa. Att välja rätt här beror såklart på vad du skall ha kajaken till. Skall du paddla sjö och strandnära hav passar tex RTM Disco eller Verso, Islander Bolero eller Jive. För dig som paddlar korta sträckor på å och mindre grad 1-2 forsar passar Dagger Axis och Zydeco. Och är ni två så är den kanadensarliknande Islander Salsa ett bra val. För familjen är Islander Paradise II en bra kajak som kan paddlas av både en, två eller tre.
 • rekreationskajak
 • Fiskekajak

 • fiskekajakFiskekajaken har det pratats om länge men den har haft lite svårt att slå igenom fullt ut. Detta har dock ändrats nu när de nya kajakerna kommer med höj och sänkbart säte. Du sitter i kajaken som på en campingstol. De är ypperligt bekväma att sitta och fiska i. Detta har tagit fiskekajaken till en ny nivå och den tilltalar bättre den kundgrupp som den riktar sig till som ju är mest ute efter att fiska. I de flesta fiskekajaker kan du även stå upp och kasta eller flugfiska. Till din fiskekajak kan man köpa massor av tillbehör. Som hållare till spö, kameror, gps, ekolod och så vidare. De flesta rekreationskajaker kan även användas som fiskekajaker om man kittar upp dem med spöhållare. Aterra har i nuläget två fiskekajaker. Islander Strike Angler har "valigt" säte och tre spöhållare som standard. RTM Abaco är en välutrustad fiskekajak och har säte ställbart i två höjder. Avtagbar behållare för fisk, lättåtkomling låda för krokar och prylar.
 • Forskajak

  forskajak zet raptor Att välja forskajak handlar mycket om i vilka förhållande du vill paddla i. Vi delar upp forspaddlingen i fyra områden: Creeking. Riverrunning. Frestyle/Playboating. Expedition. Det finns forsar från norr till söder i Sverige, de forsar vi paddlar mest i här nere i söder är Mörrumsån, Sennan och Krokån. Men det finns så mycket mer. För att lära sig mer om forsarna finns boken Forspaddling i Södra Sverige. Vilken båt skall jag då välja.

  Creeking

  är den överlägset vanligaste typen av forspaddling idag, och det är där man bör sikta tycker jag, för att det är roligast helt enklet. En creekbåt har mycket volym. Volymen gör att du bla kommer att kunna köra större vatten och du har mer kontroll över din båt när det blir svårt. En creeker kan du såklart använda till riverrunning med. En Creekbåt köper du efter din vikt/längd som de flesta andra kajaker, skall du paddla i grad 3-4 utgår du helt från det, skall du padla extrema vatten finns det creekers som är anpassade för detta med extra mycket volym. Både Dagger och ZET har båtar för extrema paddlingar.

  Riverrunnerbåtarna

  har mindre volym och används i grad 1-3 forsar men går såklart att använda i grad 4-5 fors med. Många paddlare föredrar riverunners. De har mer plana skrov och skarpare slag vilket gör dem även lämpade för att surfa i våg med (då menar jag inte våg på havet). De ger också bättre kontroll när man kör in och ur bakvatten. Gillar du finteknik så är detta ett bättre val då de reagerar mer på paddlarens intentioner än de rundare creekbåtarna. Nackdelen är deras spetsiga för som även om det är ovanligt lättare kan kila in sig mellan stenar. Själv började jag min forskarriär i rr båtar, men tycker inte det har lossnat förrän jag gick över till en ZET Veloc creeker.

  Play eller frestylekajaker.

  Freestyle var väldigt populärt för en del år sedan. Numera kör de flesta creeking. Freestylekajakerna är små kajaker som används i en stillastående våg där man gör tricks. Duktiga killar och tjejer kan göra fantastiska tricks med de små kajakerna. Idag finns både båtar i carbon (ZET Watertech) och polyeten (Dagger). Freestylebåtar är såklart tungpaddlade mellan forsarna om du skall köra vanlig forspaddling, idag rekomenderar jag dem bara till vad de är för. Att leka/träna i våg.

  Expedition / Rekreation

  Expeditionsforskajaker är större creekbåtar med möjlighet att ta med packning för längre paddlingar. Till exempel Dagger Katana men även i ZET Director får du plats med en hel del packning, den har dock ingen lucka. Rekreationskajaker för fors är kajaker med lucka även de, men som du kanske inte kan köra i de största forsarna med. De används på plattvatten såväl som i grad 1-3 forsar. Oftast är dessa båtar optimerade för att vara lite mer lättdrivna. Det finns både creekingversioner som Dagger Aproach och Katana, lite mer "havskajaklika" är Dagger Zydeco. Den här typen av båtar har ett stort användningsområde allt från stilla å och sjöpaddling till lek i vågor och fors. Många av dessa båtarna är utrustade med skädda så du lätt skall kunna hålla kursen.

  Slutsats Forskajaker

  En creeker är gjord för att kunna paddlas i tightare, brantare och i mer tekniska forsar, med en creeker kan du boofa bättre och säkrare(ordet kommer av ljudet när båten landar efter ett vattenfall). En creekbåt är slutstabil en riverrunner är initialstabil. En riverrunner svarar bättre på kantning eftersom de har skarpare slag. Numera finns det även hybrider som är creek/riverrunner och riverrunner/play.
 • Surfkajak

  surfkajak watertech OnaSurfkajaker är speciella kajaker gjorda för att surfas med i vågor. Aterra säljer Watertech, EXO och RPF surfkajaker. Det sprids ofta uppfattningen att en surfkajak kräver höga vågor. Mer intressant är hur brant vågen är. När vågen är knähög (2 fot) kan man oftast ha kul i en surfkajak, idealiskt i början är runt 60 cm. Surfkajaken är ungefär en surfbräda med en kajak- överbyggnad. De är platta i botten och har två till fyra fenor. Det finns tre typer av surfkajaker, IC som är kajaker över 3 m och HP(High Performance) som är under 2,75 men oftast är de runt 220-245 cm. Den tredje versionen är Waveski, vilket kanske mest kan jämföras med en surfbräda som du sitter på. Waveskisporten var på 70-talet en riktigt stor sport i Europa. Sporten har fått en revival de sensate åren. Mest populär har surfkajak med HP-kajaker blivit. De tillverkas i alla material allt från superlätta surfkajaker i carbon till glasfiber vilket är vanligast och det finns även polyetenkajaker.

  När du bestämmt dig för surfkajak

  Börja med att välja typ en IC som 666 kan vara lite lättare att fånga vågor med tack vare att de är lite längre. En HP som Bandit, Fly, ONA och Lucifer är mer tekniska och för de flesta lite lättare att lära sig surfteknik med. En waveski passar bäst om du har vågor som inte kräver alltför mycket vind. Med en waveski lär du dig surftekniken snabbast. De är också betydligt rankare än HP-kajaker. En 666 passar många personer från 55-90 kg. Med HP båtarna är det snävare marginaler där väljer du båt efter längd och vikt. Kanske inte hela sanningen, en Bandit kan passa även mindre personer för att det är den stabilaste kajaken och då lätt att lära sig teknik i. Medans en ONA inte alls passar nybörjare för att den är så extremt snabb. Är du riktigt stor och lång finns det en fantastisk surfkajak RPF Master som sväljer personer upp till 110 kg.

  Det är en stor fördel om du kan välja en superlätt surfkajak (ca 7 kg) i carbon, vikten har stor betydelse när du börjar kunna topp och bottensvängarna. Du kan komma långt i en plastkajak som EXO XW1 också, där har de lyckats få ner vikten till 14-15 kg. En glasfiber surfkajak väger 11-12 kg.

 • watertech ona surfkajak
 • Kläder och tillbehör, klä dig rätt för kajakpaddling.

  Sommar

  Att klä sig för paddling en skön sommardag är såklart inga konstigheter. En vacker dag funkar bad eller träningskläder perfekt. Men det är ju inte alltid sol så en kajakjacka typ Palm Vantage, Aegan, Oceana och ett par torrbyxor typ Neon, ION eller Maya kommer att kunna ge dig fler sköna timmar i kajaken. Plaggen räknas som skalplagg och du skiftar mängden underkläder med vädret.

  kajakjacka palm

  Vår och höst

  Här kommer vi in på väldigt skiftande väder, men det är nästan alltid lättare att klä sig när det är kallare än när det är varmt. Är det kallare tar vi ju alltid på oss det vi behöver från början. Är det varmare så finns risken att man tar för lite kläder på sig. När solen går ner kan det bli riktigt kallt på havet. Tipset är att alltid ha förstärkningsplagg med sig i kajakens skott. Du bör kika på torrdräkt om du paddlar i kallare väder. Torrdräkten är bekvämare att ta av och på sig än jacka byxa. Du kan välja mellan fronöppning eller ryggöppning. Själv föredrar jag ryggöppning då det faktiskt är bekvämare. Aterra har ett stort sortiment av torrdräkter i olika prisklasser och för olika behov. En torrdräkt höjer säkerheten väldigt mycket och förlänger eventuell tid i vattntet rejält om du är rätt klädd under. På händerna rekomenderas Palm Talon, poggies (Mitts) eller Camaros tunna fina 1mm Titanium handske.

  torrdräkt palm

  Vinter

  Att vinterpaddla har blivit mer och mer populärt och idag paddlar många många paddlare hela året. Fördelarna är att du kalla klara dagar har klart platt vatten att glida fram i. Det är en speciel och härlig känsla att ensam glida fram i alldeles stilla vatten en tidig februarimorgon när solen går upp. Här gäller torrdräkt för hela slanten så klart. Reservplagg är ett måste om du blir svettig är det skönt att kunna byta om under den värmande fikan. På händerna rekomenderas poggies (Mitts) och Camaros tunna fina 1mm Titanium handske i kombination. Vill du inte kränga på poggies så finns fantastiska fingerhandsken Palm Hook eller påshandsken NRS Toaster Mitts som båda håller vad de lovar.

  watertech ona surfkajak

  Surf & lek

  När det går härliga vågor och du skall ut och njuta av lite action passar neoprenkläder bäst. I alla fall på sommarhalvåret. Kombinera tex. Camaros Titanium long john eller en shortie med en Titanium eller Black Tech tröja. Är det lite kallare kan man dra på en skal eller kajakjacka över det hela. Helst då en jacka utan huva eller i alla fall med en huva som går att rulla ihop. Är det kallare är en torrdräkt att föredra. Men man bör dock tänka på att om du skall man surfa i vatten med hög salthalt och höga vågor finns det risk för att du förstör torrdräkten. Paddlar du i Sverige är detta förmodligen inget problem.