Säker i din kajak

Säkerheten i våra kurser.

Att sätta sig i bilen och ge dig iväg till flygplatsen eller till kursen får räknas som den största risken i sammanhanget. Surfkajakpaddling får anses ganska ofarligt trots att det är en intensiv sport med enorma krafter. Forskajakpaddling kan vara lite mer farligt men det är först när vi kommer upp i grad 3 - 5 som det blir mer riskabelt.

Vi kommer här att ta upp vad som kan hända i en våg eller i en fors då vi vill att du skall vara medveten om vad du ger dig in på. Vårt mål med kurserna är inte att du skall ge dig ut i eller lära dig att paddla i de värsta vattnen om du är nybörjare. Du och ingen annan flyttar själv gränsen till högre vågor/grad när det känns rätt. Under kurserna är det förbjudet att från både instruktör och andra elever att pressa någon över sin förmåga. Du bestämmer själv var när hur du skall paddla, alltid! Det är aldrig fel att backa av och tänka efter. Det är iofs också rätt att fokusera på en uppgift och verkligen bestämma sig för att ta en våg eller en fors, mer om den psykologiska biten här nedan.

Faror surfkajak.

  • Den största faran är faktiskt din kompis intill. Om han eller hon "snor" din våg finns det en kollissionsrisk. Därför är vi under kurserna endast 4 elever samtidigt på den surfspot vi valt. Innan ni ger er ut kommer ni att få lära er vems våg som är vems och att hänsyn till kompissurfare är en stor del i surfkulturen. I Portugal händer det att du surfar bland andra badande. Viktigt att visa hänsyn. Även om de badande inte är så långt ut så det är någon större fara så kan dina fenor skada en badande även om det är en långsam våg nära land. En surfkajak fungerar lite annorlunda jämfört med en SUP eller surfbräda, därför är det mycket viktigt att visa hänsyn till de som surfar med andra typer. Vid kollissionsrisk, är det bästa, om du inte känner att du kan styra ifrån, att få kajaken att helt enkelt tippa runt. Då är det inte så svårt för den som blir kvar uppe att lösa problemet då din fart dör av helt. Om att vurpa när man inte kan rolla. I början tänker du att någon annan skall köra på dig, men i den våg du vurpat i är du ensam så den faran finns egentligen inte om du nu inte surfat på samma våg som någon annan. Försök och rolla även om du inte kan, under kursen får du chans att träna på att rolla. Ibland kan vågen hjälpa dig upp och det är superlätt att komma upp. Behåll lugnet vänta några sekunder tills vågen dragit förbi dra av kapellet och poppa ut, nu kommer du att möta nästa våg men du flyter bara ovanpå så det är ingen större fara. Släpp inte paddeln! Och försök att inte släppa din båt. Är det en vit våg närmare land får du en rejäl dusch. Det tar ett tag att simma in om du är långt ute. En vurpa sker oftast nära land när vågen blir vit och skummar.

Faror vid forspaddling i grad 1-3 forsar.

Du bestämmer själv vad du vill paddla, paddla inte en fors som du inte vill ta för att bästa kompisen tar den. Det är helt normalt att någon väljer att hoppa över en fors. En fors kan se lätt ut för en som står och tittar på men nere i forsen är det svårare. Därför överskatta aldrig din förmåga. Rädda alltid dig själv först. Utrustning kommer alltid i andra hand. Släpp aldrig paddeln! Vid vurpa om du inte kan rolla, behåll lugnet! Luta dig framåt dra av kapellet när det lugnar sig och poppa ut. Detta tar bara några sekunder. Igen släpp inte paddeln (du vill inte lägga tid på att leta efter en paddel). Lägg dig på rygg och följ med forsen med fötterna först om det fortfarande är forsande vatten. Simma inåt land, ta hjälp av paddeln. Ställ dig inte upp! Även om det bara är några decimeter kan du fastna med ett ben och få en helt onödig stukning eller värre. Kryp sista biten tills du känner att du kan stå upp säkert. Detta låter kanske löjligt att man inte kan gå i så lågt vatten, det kan man men risken att vurpa eller slinta på en sten är stor. Det är onödigt att gå i forsande vatten även om det bara är grad 1-2.

Ditt psyke styr dig eller att vilja.

På våra kurser får vi under en vecka oftast se en fantastisk utveckling hos deltagarna. En våg som är runt en meter upplever du som hög i din kajak. Ofta upplever du en våg på en meter som 1,5 meter till 2 meter. En tvåmeters våg är enorm när man sitter i sin kajak. Som du förstår är det många kubik vatten som far fram, du har alltså många ton energi under eller sidan om dig. Som tur är vatten mjukt. När du börjar sufa är vi i 0,5 -1 meters vågor. På samma gång som en våg kan vara skrämmande kan en grad 2 fors se löjligt enkel ut. Men det är lätt att bli överraskad av krafterna när det strömmar runt kajaken. När du tar nästa steg i din paddling: Fokusera på det du skall göra, bestäm dig innan du sätter dig i kajaken för att ta droppet eller att släppa på allt i den bästa vågen. Viktigt att fokusera när du skall uppgradera din paddling till nästa nivå. Gå in i dig själv, njut av din utveckling och bli 100% levande.

Försäkring: Alla deltager på egen risk. Se till så att din försäkring täcker sport-upplevelser på din resa. Detta skydd bör du ha oavsett om du åker på solsemester eller äventyrsresa och även om du bara paddlar hemma. Kolla din hemförsäkring.