Tillbaka Surf <---Tillbaka Fors

Anmälan eller frågor: [email protected] 0702-598 260

 

Säkerheten i våra kurser.

Att sätta sig i bilen och ge dig iväg till flygplatsen eller till kursen får räknas som den största risken i sammanhanget. Surfkajakpaddling får anses ganska ofarligt trots att det är en intensiv sport med enorma krafter. Forskajakpaddling kan vara lite mer farligt men det är först när vi kommer upp i grad 3 - 4 som det blir mer riskabelt.

Vi kommer här att ta upp vad som kan hända i en våg eller i en fors då vi vill att du skall vara medveten om vad du ger dig in på. Vårt mål med kurserna är inte att du skall ge dig ut i eller lära dig att paddla i de värsta vattnen om du är nybörjare. Dock kommer du förmodligen när det gäller surfpaddling själv att flytta gränsen till höga vågor redan andra eller tredje dagen. Under kurserna är det förbjudet att från både instruktör och andra elever att pressa någon över sin förmåga. Du bestämmer själv var när hur du skall paddla, alltid! Det är aldrig fel att backa av och tänka efter. Det är iofs aldrig fel att fokusera på en uppgift och verkligen bestämma sig för att ta en våg eller en fors, mer om psyke här intill.

Faror surfkajak.

 • Den största faran är faktiskt din kompis intill. Om han eller hon "snor" din våg finns det en kollissionsrisk. Därför är vi under kurserna endast 4 elever på den surfspot vi valt samtidigt. Innan ni ger er ut kommer ni att få lära er vems våg som är vems och att hänsyn till kompissurfare är en stor del i surfkulturen.
 • I Portugal händer det att du surfar bland andra badande. Viktigt att visa hänsyn. Även om de badande inte är så långt ut så det är någon större fara så kan dina fenor skada en badande även om det är en långsam våg nära land.
 • En surfkajak har stora fördelar jämfört med en SUP eller surfbräda, därför är det mycket viktigt att visa hänsyn till de som inte kan ta alla vågor när det kommer en bra våg. Igen kollissionsrisk om vi inte visar hänsyn.
 • Vid kollissionsrisk, är det bästa, om du inte känner att du kan styra ifrån att vurpa. Helt enkelt flippa runt, och då är det inte så svårt för den som blir kvar uppe att lösa problemet då din fart dör av helt.
 • Att vurpa när man inte kan rolla. I början tänker du att någon annan skall köra på dig men på den våg du vurpat i är du ensam så den faran finns egentligen inte om du nu inte surfat på samma våg som någon annan. Försök och rolla även om du inte kan, under kursen får du chans att träna på att rolla. Ibland kan vågen hjälpa dig upp och det är superlätt att komma upp. Behåll lugnet vänta några sekunder tills vågen dragit förbi dra av kapellet och poppa ut, nu kommer du att möta nästa våg men du flyter bara ovanpå så det är ingen större fara. Är det en vit våg närmare land får du en rejäl dusch, men det är inte värre för dig än för de ungar som leker i vågorna precis innanför dig. Det tar ett tag att simma in om du är långt ute, så försök att behålla paddeln i handen som hjälp att simma med. En vurpa sker oftast nära land när vågen blir vit och skummar.

 

Tillbaka Surf <---Tillbaka Fors


Faror vid forspaddling i grad 1-3 forsar.

 • Du bestämmer själv vad du vill paddla, ta inte en fors som du inte egentligen vill ta för att bästa kompisen tar den. Det är helt normalt att någon väljer att hoppa över en fors.
 • En fors kan se lätt ut för en som står och tittar på men i forsen är det svårare. Därför överskatta aldrig din förmåga.
 • Rädda alltid dig själv först. Utrustning kommer alltid i andra hand. Men försök att aldrig släppa paddeln.
 • Vid vurpa om du inte kan rolla, behåll lugnet! Luta dig framåt dra av kapellet när det lugnar sig och poppa ut. Detta tar bara några sekunder. Igen släpp helst inte paddeln (du vill inte lägga tid på att leta efter en paddel). Lägg dig på rygg och följ med forsen med fötterna först om det fortfarande är forsande vatten. Simma inåt land, ta hjälp av paddeln.Ställ dig inte upp!!! Även om det bara är några decimeter kan du fastna med ett ben och få en helt onödig stukning eller värre. Kryp sista biten tills du känner att du kan stå upp säkert.
 • Detta låter kanske löjligt att man inte kan gå i så lågt vatten, det kan man men risken att vurpa eller slinta på en sten är stor. Det är onödigt att gå i forsande vatten även om det bara är grad 1. Simma, kryp!
 • Fara grad 3-4 fors. Samma som ovan, annat är att slå armbågar eller kanske axeln i stenar om du paddlar tight men det är ovanligt.
 • Fastna i en vals men om du ger dig ut där detta kan hända skall du veta hur du skall bete dig.
 • Ingen som är på våra kurser får paddla högre grad än 4 oavsett erfarenhet. Soca flodens grad 5 sträcka är en farlig sträcka med mycket sifoner.

Ditt psyke styr dig eller att vilja. En våg som är två meter är hög, och kan vara skrämmande, men även helt underbar. Som du förstår är det många kubik vatten som far fram, du har alltså många ton energi under eller sidan om dig. Som tur är vatten mjukt! För att du skall förstå hur hög en två meters våg är så sätt dig på golvet en bit från väggen och titta upp, mäktigt! På samma gång som en våg kan vara skrämmande kan en grad 2 fors se löjligt enkel ut men ändå få dig överraskad när det strömmar runt kajaken. Fokusera på det du skall göra, bestäm dig innan du sätter dig i kajaken för att ta droppet eller att släppa på allt i den bästa vågen. Flamsa inte runt med kompisen precis innan du skall uppgradera din paddling till nästa nivå. Gå in i dig själv, njut av din utveckling och bli 100% levande.

Försäkring: Alla deltager på egen risk. Se till så att din försäkring täcker sport-upplevelser på din resa. Detta skydd bör du ha oavsett om du åker på solsemester eller äventyrsresa. Kolla din hemförsäkring.

Tillbaka Surf <---Tillbaka Fors