Aterrabloggen

Webshop

Återförsäljare


Havskajakkurs

Helsingborg
Wales
Surfskikurs
Helsingborg
Surfkajakkurs

Portugal
Skåne/Nynäs
Forskajakkurs
Soca/Slov.
Skåne/Halland

Andra kurser
Rollkurser
Företagsevent
Privatevent

Hyrkajak
Begagnat
Välja Surfski
Om Surfski
Om Forskajak
Om Surfkajak

Arrow Kayaks

Surfski Wave Challenge

Aterra Kajpromenaden 12, 252 67 Helsingborg
Skåne
+46702 598 260 [email protected]

Surfkajaker är speciella kajaker gjorda för att kunna hanteras i vågor. Aterra säljer Watertech och RPF surfkajaker.

Här i Norden sprids ofta uppfattningen att en surfkajak kräver höga vågor. Mer intressant är hur brant vågen är. När vågen är knähög (2 fot) kan man oftast ha kul i en surfkajak, idealiskt i början är runt 60 cm. Surfkajaken är egentligen inget annat än en surfbräda med en kajak- överbyggnad. De är platta i botten har två till fyra fenor. Det finns tre typer av surfkajaker, IC som är kajaker över 3 m och HP som är under 2,75 men oftast är de runt 220-240 cm. Den tredje versionen är Waveski, vilket kanske mest kan jämföras med en surfbräda som du sitter på. De vanligaste surfkajakerna är den korta modellen. De tillverkas i alla material allt från superlätta surfkajaker i carbon till glasfiber vilket är vanligast det finns även polyetenkajaker.

Så här funkar det, det gäller att fånga rätt våg de har olika höjd/vinkel, när vattnet stiger bakom dig är det till att ge järnet med paddeln en 3-5 tag, när du sen får plan på båten och nerförbacke är det bara att lägga ut paddeln som stöd mot vågen. Genom att kanta kajakern kan du styra mer eller mindre skarpa svängar och förflytta dig högre eller lägre i vågen. En våg på 1,5 - 2 meter är härligt tufft och kräver en del vana för att klara av.

watertech surf kajak Vågen på bilden till vänster är ca 130 cm. Vågen ovan där det surfar två Watertech surfkajaker är på ca en meter och vågen bakom lite mer.watertecjh surfkajakSurfkajaking kan inte jämföras med att surfa i en havs eller forskajak utan det är mer som att surfa med surfbräda. För att du skall veta vad hur du skall använda en surfkajak är det bra att gå en kurs. Aterra arrangerar surfkajakurser i både Sverige, Danmark och Portugal Watertech surfkajak