v�lj r�tt surfski

 
Tabellen skall inte jämföras med andra produkter från andra tillverkare utan är en
jämförelse mellan de produkter som är listade ovan. Siffrorna 1-5 har ingen annan
uppgift än att ge bättre översikt. Gult fält är för dig som är instegspaddlare, Orange för dig som kommit lite längre och rödorange för dig som är "Pro". Högre siffra är alltid bättre, men vad som passar just dig är svårt att säga då vi upplever bra balans olika.
 
 
 
 
Initial och slutstabilitet: De flesta surfskis känns instabila när du sätter dig i den första gången, men du lär dig snabbt att komma över den känslan. Försök få kontakt med dina nedre magmuskler, detta är ganska lätt att lära sig och du kommer snabbt in i att paddla rankare kajaker än vad du är van vid. Orsaken till att du kommer att känna dig trygg är den höga slutstabiliteten som en surfski har. Slutstabiliteten är viktig för att du skall kunna padla aggressivt och kunna vara den som bestämmer i röriga vatten och vågor. Slutstabiliteten gör att du nästan alltid hinner med ett lågt stöd om du håller på att vurpa. Viktigt är att du inte köper för rank surfski i början, du är alltid snabbare i en stabilare ski än om du väljer en som ligger på gränsen av vad du klarar av. Testa din tänkta surfski i de förhållande du kommer att paddla i.
 
 

Hur skall jag tänka när jag köper surfski? Surfski är nytt och som alltid är det svårt att välja det finns redan många märken att välja på. Generellt kan man säga att tillverkare som inte är surfskitillverkare i grunden har svårt att göra en riktig surfski. För att kalla en ski en surfski så skall den såklart fungera i alla slags vågor. Det är inte bara att göra en öppen sittbrunn och sätta ett roder under skrovet utan en tillverkare måste såklart ha massor av erfarenhet av surfskipadling för att kunna tillverka en bra produkt. I framtiden får vi nog se att skis kommer att kategoriseras i surfski, plattvattenski eller racingski och touringski. Det borde nog redan idag vissa tillverkare göra för att inte vilseleda kunderna.

Tänk så här om du paddlar mest i hav: Köper jag för rank ski kan jag inte köra hårt i vågor och det är där jag kan kapa tider när jag tävlar och åka fort och ha kul när jag tränar eller surfar. Skin skall "fastna" lätt i vågorna så jag får upp den i surf snabbt och utan för mycket jobb. Jag vill kunna förflytta mig i surf mellan vågorna och ha lätt för att ändra färdriktning, jag skall kunna bestämma över skin även i större vågor/svall.

Tänk så här om du paddlar mest i plattvatten: Jag lär mig ganska fort att få bättre balans. Så jag behöver kanske inte en nybörjarski ändå . Det är ok att surfskin är rank bara slutstabiliteten är hög så jag kan koncentrera mig på att paddla effektivt.

Tänk så här om du är nybörjare: Surfski ser kul ut men jag har aldrig paddlat eller bara paddlat havskajaker innan. Jag vill ha en grundstabil surfski som jag verkligen kan lära mig i.

Välja paddel. Du bör såklart ha en vingpaddel, varför? Det är för att du behöver koncentrera dig på att paddla fort framåt, en vingpaddel sköter sig själv och kan lägga all kraft på framåtdrivningen. Du bör välja små blad, surfskipaddling är inte detsamma som kanotracing där du kör korta sträckor. Du behöver också litet blad för att ha hög frekvens i surf och när du söker vågor att fastna i. Dessutom är det viktigt att kunna accelerera snabbt och aggressivt.

Längden, nej den beror inte på hur lång du är, möjligtvis på hur lång din överkropp är och hur långa eller korta armar du har. Normalt borde vara 205 - 215 cm men några använder längre paddel. Själv ligger jag mellan 205-208 cm och är 170 lång. Jag ändrar ofta längd även under paddling och detta är en av de viktigaste sakerna i din paddel, att du skall kunna justera längden lätt. Du använder paddeln som du använder en cykel med växlar. Går det tungt, "växlar" du ner en centimeter eller två. Fast skaft eller paddlar med slangklämmor som låsning är inte att rekommendera för surfskipaddling om du skall köra hårt. Vikten bör vara så låg som möjligt, Aterra säljer Religion Sport som väger runt 650 gr. Detta är lågt och det funkar med tyngre paddlar med men tänk på att du skall paddla långt. Det är en enorm skillnad på 200 gram om du skall paddla två timmar.

 

 

 

St�ng f�nstret!

©Aterra i Sweden AB [email protected] 0702-598 260