Surfski, lätta, snabba och underbara i alla vatten!

Hur väljer jag rätt surfski?

"Stability gives speed"

"Nu äntligen dags för downwind!"

Surfski "va e de?"

Surfskipaddlingen ökar i hela världen, Norden och Sverige är inget undantag. ICF det internationella kanotförbundet satsar stenhårt på att få in fler i sporten och gör även en satsning på ungdomar. Det som lockar mest är farten men även att de är så lätta att ta sig i även vid besvärliga förhållande. Du slipper att greja med kapell och vattenfyllda sittbrunnar. Det finns allt från extrema ranka surfskis till stabila surfskis för nybörjare som aldrig paddlat ens kajak som tex Carbonology Cruze.

Surfskipaddling går egentligen ut på att fånga en våg och surfa. Är du duktig kommer upp i hastigheter på över 16-22 km/h i bra vågor (jag leif har haft lyckan att komma upp i en toppfart på 28km/h i Skälderviken). Du kan ganska snabbt lära dig att komma upp i farter runt 12-15 km/h under surf. På plattvatten ligger du på runt 9-12 km/h och de snabbare ligger på 13-14 km/h långa sträckor.

Det är mycket lätt att fånga vågor med de flesta surfskis, du behöver egentligen bara lite vind på 4 m/s eller lite svall. Upp till 8 ms är perfekt för nybörjaren. 8-12 är fantastiskt! Men en surfski går att paddla även i hårt väder om du vet vad du gör. Att paddla surfski på plattvatten är såklart det också en härlig upplevelse då de är mycket lättdrivna. I en surfski sitter du öppet, den är lätt att ta sig i efter en kapsejsning. De trivs i alla förhållande och väder.

Var köper jag min surfski
I Aterras butik, vi har även återförsäljare för Carbonology Sport (SC) i Sverige och Danmark. Våra kunniga återförsäljare hittar du på Carbonology.se

Carbonology.se
Hur funkar en surfski?

Surfski-känsla

Ett surfski-skrov kan se ut på lite olika sätt, runda med liten platt yta ser man ofta på elitskis, större platt yta hittar du på nybörjar och intermediate surfskis. V-skrov som det sitter på Carbonology Sport (CS) och tex. vissa Knysna och Fenn. Ett lätt v-format skrov ger dig fördelar i surf då skrovtypen verkar ha lättare för att plana, du får alltså högre fart under surf och kan länka lättare. En ski med platt platt yta känns mer lättdriven i lägre fart men blir lite tyngre att driva i högre farter. En annan fördel med v-skrov är att du har lättare för att svänga utan att använda rodret genom lutning och kantning, det ger dig mer kontroll i surfen. Det finns även planande skrov, men bara en tillverkare använder sig av det REVO, de ger lite långsammare båt tills du får dem i surf då luften under skrovet gör dem otroligt snabba. REVO R2 i surf är en upplevelse att paddla och kräver en lite annan teknik än med konventionella skrov, tyvärr är väl REVO halvt avsomnat just nu.

Stabilitet, platt yta ger med initialstabilitet och v-skrov ger mer slutstabilitet. Och tvärtom när det gäller slutstabilitet. Carbonologys skrov är ganska breda upptill för att smalna av neråt vilket ger en smal vattenlinje och livlig känsla med mycket slutstabilitet. Till exempel en CS Vault är 46 cm bred men vattenlinjen är endast 38 cm, som på en elitsrufski.

Vi kan dela upp skrovet i förskepp, midskepp och akterskepp. En bredare akter hjälper dig att starta surfen och du kan lägga mindre energi på att fånga vågen.Tex CS Zest fångar vågorna lättare än Vault, Zest är 12mm bredare annars är det samma skrovtyp. Du har också en rocker i skeppet som är en känslig del för att göra en bra surfski, för mycket rocker gör båten långsam för lite gör den tråkig och svårsurfad. Volymfördelning i för och akterskepp är betydelsefulla delar för maximal kontroll.

Midskepps så skall du sitta ”torrt” dvs. när du länkar vågor skall du inte få vatten i sittbrunnen, vattnet skall åka över sittbrunnen. Förskeppet skall ge dig trygghet och kontroll i vågorna. När du länkar eller kör mot våg skall båten lyfta precis innan vågtoppen når sittbrunnen så du inte hela tiden fyller den med vatten. Har du för stor volym eller för mycket platt yta i förskeppet får du en orolig båt som blir svår att kontrollera precis där det är som viktigast med kontroll. Förskeppet skall alltså gå genom vågen inte över den. Lyfter surfskin för tidigt vilket den kan göra om den har för mycket volym framtill får du en orolig båt som kan tendera att tappa kursen på toppen av vågen. Även här är en rätt designad rocker hemligheten med hur skin beter sig.

Långa och snabba!

Surfskilängder

Numera finns det surfskis från 450 upp till 650 cm. De finns i alla stabilitetsläge och i alla storlekar. CS har hela 14 surfskis i sin line up, allt från rekreation till elit. Fyra av dem är dubblar och de har även en tremanna-ski som är en fantastisk upplevelse att paddla.

Elitskis är de längsta och smalaste, du vill inte ha en lång bred nybörjar eller intermediate surfski då de skulle bli tunga att driva. Vad som är optimalt är väldigt olika för både paddlare och i vilka förhållande du är i. I lite röriga stalpiga vatten vill du ha lite längre ski så den inte blir så orolig, i stora vågor spelar det mindre roll men en längre ski får högre toppfart. I snabbare och längre båtar har du mindre motstånd när du länkar, men, du får också mindre hjälp av vågorna. Idealisk längd finns väl inte men runt 580-620 cm är ett bra mått om du inte är elit. Nybörjarsurfskis är oftast runt 520-560 cm.

Vilken surfski just du skall välja beror på tre saker:
Din personliga balans, hur mycket du kommer att paddla och i vilka förhållande du skall paddla. Rådet är att aldrig välja en för rank ski, men... Skall du mest paddla plattvatten kan du välja en lite rankare ski om du skall paddla flera gånger i veckan. Är du mest ute i vågor blir du alltid snabbare med en stabilare ski, men igen... paddlar du mycket tex. två, tre gånger i veckan så lär du dig oftast hantera en lite för rank ski med lite jävlar anamma. Men rådet blir ändå, hellre för stabil än för rank. Hur bra stabilitet du har är personligt, men balans går alltid att träna till det bättre hos de flesta personer.

Initial och slutstabilitet:
De flesta surfskis känns instabila när du sätter dig i den första gången, men du kommer över den känslan efter ett tag. Försök få kontakt med dina nedre magmuskler, detta tar lite tid att lära sig och du kommer snart att kunna paddla rankare kajaker än vad du är van vid. Orsaken till att du kommer att känna dig trygg är den relativt höga slutstabiliteten som en surfski har även om den skiftar mellan olika surfskis, en smal surfski har mindre slutstabilitet. Carbonology är kända för lite snabbare och livligare känsla med bra slutstabilitet.
Slutstabiliteten är viktig för att du skall kunna paddla aggressivt och ha full kontroll på surfskin i röriga vatten och vågor. Den gör att du nästan alltid hinner med ett lågt stöd eller paddeldrag om du håller på att vurpa. Har du möjlighet testa gärna din tänkta surfski i de förhållande du kommer att paddla i, det kan du göra hos oss vid butiken eller på en kurs. Vi har nästan alltid vågor och i hamnbassängen kan du testa på plattvatten.

Hur vet jag att jag köper rätt?

Stabilitet vs fart

Tänk så här om du paddlar mest i hav:
Köper jag för rank ski kan jag inte köra hårt i vågor och det är där jag kan kapa tider när jag tävlar och åka fort och ha kul när jag tränar eller surfar. Skin skall "fastna" lätt i vågorna så jag får upp den i surf utan att jag skall slösa för mycket energi. Jag vill kunna förflytta mig i surf över vågorna (länka vågor) och ha lätt för att ändra färdriktning för att hitta öppningar, jag skall kunna bestämma över skin även i större vågor/svall.

Tänk så här om du paddlar mest i plattvatten:
Jag lär mig ganska fort att få bättre balans. Så jag kan gå ett snäpp upp på skalan. Det är ok att surfskin är aningen för rank och har tillräcklig slutstabilitet så jag kan koncentrera mig på att paddla effektivt.

Tänk så här om du är nybörjare:
Surfski ser kul ut men jag har aldrig paddlat eller bara paddlat havskajaker innan. Jag vill ha en stabil surfski som jag verkligen kan lära mig i. Stabilare surfskis är lätta att sälja på begagnatmarknaden och har högst andrahandsvärde.

Välja paddel

Du skall såklart ha en vingpaddel, varför? Det är för att du behöver koncentrera dig på att paddla snabbt framåt, en vingpaddel sköter sig själv och kan lägga all kraft på framåtdrivningen. Du bör välja mindre blad då vi ofta paddlar långa sträckor. Du behöver också litet blad för att ha hög frekvens i surf och när du söker vågor att surfa i. Dessutom är det viktigt att kunna accelerera snabbt och aggressivt.

Längden, den beror inte bara på hur lång du är, det beror mer på din fysiska styrka, hur lång din överkropp är och hur långa eller korta armar du har. Normalt är 205 - 218 cm. Själv (170 cm) ligger jag mellan 206-208 cm, 208-212 är nog det vanligaste. Jag ändrar ibland längd även under paddling och detta är en av de viktigaste sakerna i din paddel, att du skall kunna justera längden under paddlingen. Går det tungt, "växlar" du ner en centimeter eller två. Vikten bör vara så låg som möjligt, Aterra säljer paddlar från Tyr-C och CS, de väger runt 700 gram. Detta är lågt och det funkar med tyngre paddlar med men tänk på att du skall paddla långt. Det är stor skillnad på 200 gram om du skall paddla två timmar.

Carbonology Sport  Surfski. Mått & Vikt.


Carbonology Sport  Surfski. Egenskaper.

Förklaring till tabell: 1 är minst stabil och 8 mest stabil. 1 är långsammast och 8 är snabbast. Måtten är i jämförelse med andra SS1 i tabellen, SS2 skal inte jämföras med SS1.

Wave Catch/fånga våg betyder, hur lätt skin börjar surfa i förhållande till den energi du behöver lägga. Zest är fantastisk på detta jämfört med alla andra skis vi testat.

Runrating/Självlänkning betyder hur lätt skin är att ta över till nästa våg med minsta energiåtgång.

 

Upplev downwindpaddling, eller är det bara surf?

Surski ett perfekt träningsredskap

Surfskipaddling är action, adrenalin, acceleration, och hög puls.

Det är extremt kul att paddla surfski och i Sverige har vi ofta perfekta förhållande med vår utsatta kust. Det finns många platser där förhållandena är som gjorda för surfski. I princip räcker det med att du har öppet hav, ett sund eller en fjord och lite vind för att du skall fantastiska upplevelser. Som snabbast går det oftast i halv-enmetersvågor där du kan länka och få upp farten. Högst toppfart får du såklart i stora vågor. Roligast och mest adrenalinkickande är det såklart när det är större vågor, men det är också lite tuffare att våga sig ut.

Hur började det?

Surfskihistoria

Den första surfskin tillverkades i trä av fiskarsonen Harry McLaren i Australien. Han och hans kompisar surfade när tid gavs. På 40 talet kom man på att det var utmärkta som reäddningsbåtar utmed stränderna, fler och fler människor började vara ute på stränderna.

Första kända surfskitävlingen var 1958 i Port Elizabeth i Sydafrika. Världens tuffaste surfski tävling gåt mellan Port Elizabeth och East London, en tre dagar lång tävling i tuffa förhållande. På Hawaii i Molokai arrangerades det VM första gången 1972 en tävling som fortfarande är igång. På slutet av 70-talet började den moderna surfskin se dagens ljus. Till Sverige komsurfskin i mitten av 80-talet när några av våra atleter tog hem surfskis efter att de tävlat på OS i Los Angeles.

I Sverige finns det idag cirka 3000 surfski-utövare, allt från rekreationspaddlare till elit. Sporten växer snabbt i hela världen. Surfskin används för träning,tävling, rekreation,och såklart härliga downwinds. I Sverige körs cirka 8 downwindstävlingar om året.

Idag tillverkas surfskis i högkvalitativa lätta material. En surfski i carbon väger runt 9 kg. Under de senaste åren har även skis i polyeten-plast utvecklats. De är tyngre och billigare. Idag finns det allt från stabila surfskis som vem som helst kan paddla och surfa med till extremt smala tävlings-skis.

Alla kan paddla surfski!
Det finns stabila surfskis för den som aldrig paddlat som är lätta att lära sig surfa/paddla med. Surfskipaddling är en fysisk sport som passar den som vill mixa tuff träning med adrenalinkickar. Men båten är även perfekt för lugnare rekreationspaddlingar stilla dagar i solen. De är lätta och du behöver minimalt med utrustning.